Als je op zoek bent naar een enterprise BI-oplossing loop je zeer waarschijnlijk tegen Azure Analysis Services en Power BI Premium aan. Beide oplossingen bieden een schat aan mogelijkheden. Maar welk dataplatform is dan de beste keuze voor jouw organisatie? Elmer Kroon en Mitch van den Dobbelsteendata & analytics-consultantbij HSO, leggen je graag het verschil uit tussen beide datamodellen en welke overwegingen van belang zijn 

Azure Analyses Services (afgekort tot AAS) is een Platform-as-a-service (PaaS) waarmee het mogelijk is om datamodellen te creëren in de cloud. Je gebruikt AAS voor een aantal zaken. De belangrijkste eigenschap van AAS is dat je het kunt verbinden met verschillende bronnen, dit kan een Azure SQL Database zijn tot een losse CSV file (link). Daarnaast gebruik je AAS ook voor berekeningen, zodat je deze kan gebruiken in je rapporten. Als laatste is het mogelijk om security te regelen in je AAS model. Hiermee zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen die toegang hebben tot de data alleen “hun eigen data” kunnen zien. 

Azure Analysis Services

Wat kan Power BI Premium?

Power BI Premium is een gehoste service (SaaS) waarmee je datasets kunt hosten en Power BI-rapporten en -dashboards kunt delen met iedereen in de organisatieNaast het creëren van visualisaties en rapporten, waar Power BI het meest bekend om staat, is het ook mogelijk om met dezelfde data modellen te maken, net zoals in een AAS model. Met Power BI Premium is het ook mogelijk om gemakkelijk op en af te schalen qua opslag en performance (snelheid van het gebruik van je datamodellen). Power BI Premium bevat datasets en datastromenHet biedt als het ware een eigen Model, zoals het plaatje hieronder illustreert:  

Power BI

We zien dat Microsoft steeds meer focus legt op Power BI Premium in combinatie met ook onder andere Power BI DataflowsEen groot deel van elke maandelijkse update van Power BI bestaat uit componenten die te maken hebben met de verbetering van data modelleren in Power BI en met de voordelen van Power BI Premium.  

Overigens is het bij de aanschaf van Power BI Premium niet meer nodig om Power BI-licenties voor je organisatie aan te schaffen om Power BI rapporten te bekijken. Dit moet nog wel bij AAS. 

De vergelijking

Zoals hierboven aangegeven biedt Power BI Premium inmiddels heel veel mogelijkhedenWe verwachten dat Power BI Premium Azure Analysis Services uiteindelijk inhaalt.  

Hieronder een beknopt overzicht van een aantal significante verschillen tussen de twee oplossingen: 

Azure Analysis Services

Azure Analysis Services is kostenefficiënte optie 

Power BI Premium is, zoals de naam al aangeeft, het premium aanbod voor enterprise en self service BI. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de hele organisatie en vervolgens een vast bedrag per gebruiker.  Azure Analysis Services is beschikbaar in Developer, Basic en Standard service pakketten, die je kiest afhankelijk van je data en query processing workload. Je kunt de service gemakkelijk pauzeren en herstarten en er ontstaan geen kosten als het niet draait. Elke Power BI-licentie moet apart worden aangeschaft. Dit maakt Azure Analysis Services voor nu nog een prima optie als kosten een belangrijke rol spelen.  

Ook goed om te weten bij het maken van je keuze: nog niet alle functionaliteit is beschikbaar in Power BI Premium. Werk je met hele grote datasets of queryschalen, dan heeft Azure Analysis Serviceop dit moment nog de voorkeur Echter, we verwachten dat deze functies binnenkort worden geëvenaard of overtroffen in Power BI Premium. 

New call-to-action